primaria vasluicj vssafirdeliciosulzmbvascar logo cu sloganpancarprodconfectiisigla RadicalGrupObiectiv logo RGBvrnaquavas colorgoscomsiglasilvermall logologo kiss fm fara alb 1

Home Istoric
PDF Print E-mail

Despre handbalul masculin se vorbește la Vaslui încă din anul 1974, când un grup de oameni de sport au pus bazele echipei Metalul Vaslui, echipă înființată de întreprinderea Mecanica și care a promovat în divizia B un an mai tarziu.

Din anul 1982 echipa a fost preluată de Combinatul de Fibre Sintetice Vaslui (CFS), iar timp de zece sezoane noua echipă numită AS Moldosin Vaslui, și-a format un nume în eșalonul secund al țării.

Perioada de glorie a handbalului masculin vasluian a fost 1992-1999, AS Moldosin Vaslui participând timp de șapte ani consecutiv pe prima scenă handbalistică a țării. A fost perioada în care legende ale handbalului: Minaur, Steaua, Dinamo sau Fibrex Săvinești plecau învinse de la Vaslui, iar Sala Sporturilor era plină la refuz de fiecare dată.

Echipa a promovat în Liga Națională cu cuplul de antrenori Paul Popescu - Liviu Gugles, iar în cei șapte ani de ligă, pe bancă s-au mai perindat: Virgil Bedicov - Laurențiu Cozma (1996-1997), Liviu Gugleș (1997-1999).

Odata cu prăbușirea economică a sponsorului echipei vasluiene (Combinatul de Fibre Sintetice și SC Moldosin Vaslui) s-a înregistrat și retrogradarea echipei în liga a II-a, perioadă în care formația vasluiană a fost antrenată de Adi Gavrilă, Paul Popescu și Costică Crăciun. Din lotul generatiei de aur amintim pe Adi Gavrilă, Gabriel Mardare, Gabriel Cozma, Lilian Cosma, Leonard Bibirig, Vasile Cocuz medaliat cu bronz la Campionatul Mondial din 1990. Jucătorul emblematic al handbalului vasluian rămâne Leonard Bibirig care a fost component și căpitan al echipei naționale. Moldosin Vaslui are și o prezență europeană. Echipa de handbal a participat în anul 1994 în șaisprezecimile City Cup, întâlnind formația slovacă Polnohospodar Topolcany. Din pacăte, parcursul european al echipei s-a oprit după această „dublă”.

Pe 26 septembrie 1994 echipa Moldosin Vaslui este învinsă în deplasare cu scorul de 23-28 (12-12), pentru ca în Sala Sporturilor din Vaslui, echipa noastră să termine la egalitate 24-24 (14-14). Meciul disputându-se pe 3 octombrie. În acel an, Topolcany a câștigat campionatul Cehoslovaciei și a ajuns până în semifinalele City Cup.

În sezonul 2005 - 2006, în urma neprezentării la 2 meciuri, HC Vaslui a fost exclusă din campionatul diviziei A prin hotărârea Federației Române de Handbal din 1 mai 2006. Deoarece divizia B de handbal a fost desființată, FRH acordă dreptul ca în sezonul 2006 - 2007, echipa să fie înscrisă din nou în campionatul Diviziei A de handbal.

Din anul 2010 Primăria Vaslui și sponsorul principal Safir, pun bazele unui proiect pe termen nelimitat, înființând HC Vaslui. Echipa ajunge la barajul de promovare încă după primul sezon. Din păcate, nu s-a reușit promovarea. Echipa recunoscându-se învinsă în „dubla” cu Petrolul Ploiești, cu scorul de 21-23, respectiv 25-37. În prezent, HC Vaslui a revenit în Liga Națională în anul 2014. Formația vasluiană a încheiat sezonul 2013-2014 pe primul locul cu 23 de victorii și înfrângere, fiind singura echipă cu peste o mie de goluri marcate într-un sezon și cu o victorie la peste 60 de goluri intr-un meci cu HCM Câmpina.

 Powered by Joomla!. Designed by: joomla templates web hosting Valid XHTML and CSS.